FutureCompany Blog

29 apr 2017

Forskel på RGB og CMYK Farver

Et af de spørgsmål vi bruger en del tid på når vi afholder kursus i grafisk design og kursus i Indesign, er forskellen på RGB og CMYK farver. Når man arbejder med grafisk design er det vigtigt at vide hvornår man skal bruge RGB vs. CMYK farver.

RGB står for farverne: red, green og blue farver. CMYK står for cyan, magenta, yellow og black.

 

En simpel tommelfinger regel er, at så snart du arbejder med grafisk materiale der skal uploades digitalt til web eller anden skærm, skal det altid udarbejdes i RGB. Alt grafisk materiale der skal bruges til print skal udarbejdes i CMYK farver. Men meget få ved i virkeligheden hvorfor det er standard – kun at det er standard.

 

Læs forklaringen herunder…..

 

Tilbage i tiden, dengang vi kun havde det trykte medie, havde hver farve sin helt egen trykplade. Først lagde trykkeren en farve, ventede på at den skulle tørre. Så lagde han endnu en farveplade og ventede på at den skulle tørre, osv. Trykkerier benytter stadig samme arbejdsmetode, med undtagelse af offset trykkerier. Her kan man bruge “spot” farver som kan tilføjes for at opnå en hel speciel farve (som oftest en pantone farve) . Efterhånden som trykkeri branchen har udviklet sig, er den digitale printer blevet mere og mere avanceret og kan i dag også trykke RGB farver. Men standarden forbliver den samme: Brug CMYK farver til alt grafisk materiale der skal printes / trykkes og RGB til alt det grafiske materiale der skal uploades online. Så er du sikker på at farverne fremstår som du gerne vil have dem til at fremstå.

 

Husk , det er detaljen der gør forskellen…..

 

RGB består af rød, grøn og blå. RGB er lysets farver. Det vil sige at din skærm viser din specifikke farve ved at skrue op og ned for enten rød, grøn eller blå. Er alle farver fuldt tændt bliver skærmen hvid, er alle farver slukket, vises sort. Sender du billeder til tryk som er i RGB, vil de blive konverteret til CMYK af trykkeriet. Dette er ikke altid hensigtsmæssigt, da RGB indeholder mange flere farve-muligheder end CMYK. Derfor kan din farve let ændre karakter når den konverteres til CMYK. For at undgå at farven ændres radikalt, kan det være en god idé at få enten en grafiker eller trykkeriet til at ændre farverne manuelt.

 

I modsætning til RGB, som er opbygget af lys, er CMYK et subtraktivt farveblandingssystem. CMYK (udtales smyk) er et farvesystem, som tager udgangspunkt i primærfarverne Cyan – Magenta – Yellow – Key Color (sort), og det er de fire farver, der bruges til 4-farve tryk – og som kan blandes til næsten alle nuancer. Alle farver inden for CMYK-skalaen angives med procentuel mætning af farverne. F.eks. vil farven klar rød bestå af: Cyan = 0%, Magenta = 100%, Yellow = 100%, Key color = 0%. Dvs. du styrer altså dine farveflader i tryksagen ved at regulere procenterne op og ned i alle 4 CMYK-værdier. Derved kan du opnå den farve, du ønsker.